top of page

MEISTÄ

White Ladyn tarina

HISTORIAAMME

Ravintolamme tarina alkoi juuri ennen olympialaisia 1.3.1952 Suomen Naisten Huoltosäätiö Oy:n (nyk. Lotta Svärd Säätiö) avatessa White Lady -ravintolan Mannerheimintie 93:een.

Suomen Naisten Huoltosäätiön, Mannerheimintie 93:n ja White Ladyn historiat nivoutuivat yhteen 1944 kun Lotta Svärd -järjestön keskusjohtokunta perusti Suomen Naisten Huoltosäätiön. Säätiön tarkoituksena oli huoltaa ja avustaa sodasta kärsineitä naisia ja lapsia. Säätiö kartutti varoja hankkimalla kiinteistöjä ja perustamalla liikeyrityksiä. Varoilla rakennettiin mm.
 Mannerheimintie 93:een Yhteistaloksi nimetty arava-asuintalo sodasta palanneille lotille sekä perheille.

Muonituksia hoitamaan perustettiin Työmaahuolto ry. Suomen Naisten Huoltosäätiössä kannettiin huolta sodan johdosta kotinsa menettäneiden lottien toimeentulosta. Maja Genetz ja Tellervo Hakkarainen saivat ajatuksen järjestöstä, joka ottaisi hoitaakseen jälleenrakennustyömaiden muonitukset. Henkilökunnaksi palkattiin entisiä muonituslottia - täysin oppineita suurmuonitusten hoitajia.



Upea ravintola avattiin yli 200 huoneistoa käsittävän talokompleksin yhteyteen valkoisista tiilistä muurattuun lisärakennukseen. Ravintolan perustamisen idean takana oli kauppaneuvos Maja Genetzin. Taloon haluttiin ensimmäisen luokan ravintola ikään kuin Työmaahuolto Oy:n käyntikortiksi. 


Ravintolalle piti keksiä nimi, jolle ei tarvitsisi etsiä ruotsinkielistä vastinetta. Tellervo Hakkarainen kertoi: "Meidän imagoon kuului jotenkin valkea väri ja koska tämä oli naisten puuhaa, tuli nimeksi White Lady." Naisten perustama ja ylläpitämä White Lady herätti heti huomiota, ja se oli todennäköisesti ensimmäinen ns. I luokan ravintola, jonne naiset pääsivät ilman herraseuraa. Vaikka silloin naisasiakkaiden toivottaminen yksin tai naisseurassa ravintolaan oli ennen näkemätöntä, mutta "naisten talossa" sijaitsevalle, naisten perustamalle ravintolalle tämä oli varsin luonnollista.

1950 luvulla vakioasiakkaisiin kuuluivat mm. Erik von Frenckell ja Tabe Slioor. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ohjattiin aina takakautta suoraan kabinettiin, hän ei kulkenut koskaan salin läpi.

Lotta-yhdistykseltä White Lady siirtyi oopperalaulaja Timo Mustakallion omistukseen. Mustakallio luopui ravintolasta 80-luvulla siirtyessään Savonlinnan Oopperajuhlien taiteelliseksi johtajaksi. White Ladyn liiketoimintaa jatkoi yhtiö, jossa oli mukana Timo Mustakallion poika Timo-Pekka Mustakallio, Aimo Bonden ja Matti Pulkki. Mustakallio ja Pulkki irtautuivat yhtiöstä 1995 ja White Lady siirtyi Bondenin omistukseen.

Ravintola Mamma Maria avasi ovensa ravintolan tiloissa 1985. Perinteikäs sisustus vaihdettiin pohjoisitalialaiseen tyyliin, tummaan puuhun, värikkäisiin verhoihin ja looseihin. Tarkoitus oli madaltaa kynnystä: päivisin ei ollut vahtimestaria ja hovimestarin sijaan tarjoilijat ohjasivat asiakkaita pöytiin. Timo Mustakallion entiseen lounashuoneeseen perustaman pizzerian tilalle avattiin Timo Mustakallion hengelle uskollisena metsästysmajan tunnelmissa, The Hunter´s Irish Pub komeine baaritiskeineen ja pehmustettuine loosi-istuimineen. Myös Ravintola Mamma Marian yhteyteen avattiin 1985 venäläinen ravintola Pektopah Katinka.

Talon asukkaiden ja muidenkin mielestä ravintola on aina ollut White Lady ja nimi otettiinkin takaisin vuonna 2001. Ravintolassa keskitytään edelleen hyvään ruokaan. Neljä erikoikoista kabinettia ovat vilkkaassa käytössä aina lounaskokouksista perhejuhliin. Kesäisin suuri puistomainen terassi laajentaa ravintolan toimintaa.


 

ulkoa_vanha.jpg
bottom of page